Eğitim/Kariyer

SGK Borçlarının Yapılandırılması ile İligili Ayrıntılar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, bazı borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin genelge yayımlandı. 7440 Sayılı Kanun ile sağlanan yapılandırma imkanları kapsamında, tahakkuk ettiği halde ödenmemiş SGK alacakları ile takip ve tahsili SGK’ya verilen alacakların da yapılandırılarak ödenebilmesi imkanı getirilmiş oldu.

Hangi borçlar yapılandırma kapsamına giriyor ?

SGK borçlarının yapılandırılması kapsamında, 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yeniden yapılandırılabiliyor. Yine 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta pimleri ve topluluk sigortası primi, 31 Aralık 2022 tarihine kadar bitirilmiş olan inşaatlarda ve ihale işlerinde tespit edilen sigorta primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırma kapsamına alınmış durumda.

7440 Sayılı Kanun kapsamında sağlanan yapılandırma ile toplumun büyük kesimi tarafından merak edilen idari para cezalarından da 31 Aralık 2022 tarihine kadar kesilen cezalar ile yine 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payları ile bunların gecikme zamları yeniden yapılandırılabilecek.

Yapılandırma nasıl yapılmalıdır?

SGK borçlarını yapılandırmak isteyen borçluların, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine, şahsen, posta yoluyla ya da e-devlet üzerinden başvuru yapması gerekiyor. E-bildirge şifresi aktif olan borçlular,  e-sigorta kanalı yoluyla da başvuru işlemlerini yapabilecekler.

SGK borç yapılandırma ile birlikte,  hesaplanan tutarlar peşin ya da taksitler halinde ödenebilecek. Borcunun tamamını ilk taksitte peşin olarak ödeyecek borçlular için, hem gecikme zammının yüzde 90’ından vazgeçilmesi, hem de yüzde 25 ile yüzde 50 arasında çeşitli indirimler yapılması gibi avantajlar bulunuyor.

Yapılandırma sonrası çıkan borcunu eşit taksitler halinde ödemek isteyen borçlular için, 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitte ödeme imkanı getirilmiş durumda.

7440 Sayılı kanun kapsamında getirilen yeniden yapılandırma işlemlerine ilişkin daha detaylı bilgiye ulaşmak için vergiport’u ziyaret edebilirsiniz.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu